צמד המילים "לקחת אחריות" יכול להיות בומבסטי ולא נגיש עבור חלק גדול מאתנו. אחרי הכול, מה זה בכלל אומר? ואיך מתחילים? כמה באמת יוצא לנו לעצור את עצמנו מפעם לפעם ולשאול שאלות קשות כמו האם אני באמת בשליטה על ההתנהלות היומיומית שלי, האם אני לוקח אחריות על החיים שלי ושל הסובבים אותי, האם אני יודע מה הולך לקרות בעוד שנה, שנתיים או עשור מהיום? האם אני יודע מה אני רוצה שיקרה?
ומהצד השני, בהרבה מקרים אין לנו מושג אמיתי לגבי איך לצאת מזה. איך מתחילים להחזיר את החיים למסלולם, ואיך מחזירים לעצמנו את השליטה בהם. במקרים כאלה, הדבר הראשון שכדאי לעשות כדי להצליח להתמודד עם אתגרי היום-יום ולהרגיש שאנחנו מתחילים לעשות צעדים בכיוון של אותה לקיחת אחריות על חיינו, הוא לפרוט את הדברים למשימות. להתחיל בצעדים קטנים, ולגדול משם.
העומס העיקרי שרבים מאתנו מרגישים הוא העומס הכלכלי, שיכול לשנות את מצב הרוח שלנו ב-180 מעלות. רבים נמנעים מלהתעסק בנושא הפיננסי; נמנעים מלבדוק את מצב החשבון, לשוחח עם הנציג בבנק, להילחם על הורדת העמלות או לבנות תכנית מסודרת לעתיד. למעשה, בהרבה מאוד מקרים אנחנו אפילו לא נבדוק את דו"ח האשראי שלנו בסוף החודש ובטח שלא נבין על מה אנחנו מוציאים יותר ועל מה פחות, ואיך נוכל לייעל את ההוצאות החודשיות שלנו.
הצעד הראשון בלקחת אחריות על הנושא הפיננסי, הוא להבין על מה אנחנו מוציאים את הכסף. אבל כאן כדאי לדעת שלא מספיק לשבת ולחשוב בסוף החודש מה עשינו בדיעבד, אלא כדאי להוציא פלט מסודר מהבנק ומחברת האשראי, ולהתחיל להבין על אילו קטגוריות אנחנו מוציאים את הכסף הרב ביותר ועל אילו הרבה פחות.
בצורה הזו נוכל לזהות האם יש שירותים שנוכל להתייעל בצריכה שלהם (כמו חבילות התקשורת לדוגמא), האם אנחנו קונים יותר ממה שאנחנו צריכים או יכולים לשלם פחות על ידי תכנון מקדים או הוצאת קופונים, למשל. ברגע שנבין על מה אנחנו מוציאים, נוכל להבין באילו קטגוריות נוכל לחסוך ואיך לייעל את התנהגות הקנייה שלנו.
אנחנו יודעים שהיום, המשאב החשוב והיקר עבור רובנו הוא לא הכסף, אלא הזמן. נראה שבכל גיל וסטטוס אנחנו במרדף אחרי השעות ביום, והמרדף הזה, לא נגמר. אנחנו רוצים לנהל את הקריירה וגם ובמקביל – לטפח את הבית, הילדים והזוגיות, ובסוף יוצא שלא נשארת לנו אפילו דקה לעצמנו. המרוץ הזה, אחרי ה"להספיק" את כל הדברים, יוצר אצלנו לחץ רב ועלול להוביל, בתכנון לא נכון, לאובדן שליטה מוחלט בחיינו.
אז מה עושים? מתחילים לנהל את הדברים על לוח שנה, בצורה מסודרת ובפירוק לשעות, עד כמה שאפשר. נכון, החיים לא צפויים ברובם ובכל יום נראה שאנחנו עוברים אירוע לא צפוי אחר, ועדיין, ככל שהלו"ז שלנו יהיה מובנה, שנכנס לתוך שגרה ושנכניס גם את המשפחה הקרובה לתוכה, כך נוכל לצפות את הדברים מראש, ולנצל טוב ונכון יותר את הזמן.
אם נגדיר לדוגמא שאנחנו יוצאים בימים מסוימים מהעבודה בשעה מוגדרת, נכניס חוג ספורט ללו"ז, נגדיר דייט שבועי עם בן או בת הזוג ונסגור ביומן כמה שעות איכות עם הילדים או ההורים מדיי שבוע, הסיכוי שנגיע לכל אלה וממש נספיק את הדברים – יגדל.
ברגע שהילד שלנו יפתח את הסימפטום הקל ביותר אנחנו מיד נעזוב הכול ונטפל בו, אבל כשזה מגיע אלינו – הרבה פעמים נירדם בשמירה. לקחת אחריות על הבריאות שלנו אומר ללכת לבדיקות הדם השנתיות, לבקר אצל השיננית פעם בחצי שנה ואצל נשים – לא להזניח את בדיקות השד והבדיקות התקופתיות. ככל שנקדים לעשות את זה, כך נוכל לאתר את הבעיות בזמן, מה שיכול לחסוך זמן וסבל רב בעתיד ואף להציל חיים.
בנוסף, שינויים קטנים בהרגלי התזונה ובאורח החיים שלנו, יכולים מאוד לעזור. בין אם זה לשתות בכל שעה עגולה כוס מים, לצרוך פחות משקאות ממותקים, לעשות הליכה יומית ופעילות אנאירובית, גם אם קלה – כל אלה יכולים להועיל לבריאות שלנו אם נתמיד בהם לאורך זמן, ובסופו של דבר, ליצור שינוי גדול.
האמת היא, שבהרבה יותר מדיי מקרים אנחנו נוהגים מכוח האינרציה, ועל הטייס האוטומטי שבתוכנו. אנחנו נכנסים לרכב, מתניעים, מזינים את כתובת היעד באחת מאפליקציות הניווט ומשם – מפליגים במחשבות. אם הילדים גם צורחים במושב האחורי אז בכלל נשים הרבה פחות לב למה שקורה על הכביש.
כמה פעמים קרה לנו ששוב הגענו למצב בו נדלקה נורת הדלק, שלא לקחנו את האוטו לטיפול בזמן או שצברנו קנסות ולא שילמנו, מה ששילש וריבע את הסכום אותו נצטרך לשלם? אחת מהדרכים הבטוחות ביותר להתחיל ולהגיע לאיזון בחיינו הוא להיות מרוכזים ברגע. גם כשזה מגיע לנהיגה כדאי לוודא שאנחנו מרוכזים בכביש, לא מוסחים מניידים, או מהילדים במושב האחורי, ושדואגים לרכב שלנו – ובזמן.
אם אנחנו רואים שיש הרגל שמזיק לנו, כדאי לגדוע אותו כשהוא קטן. ואל תרגישו לבד כאן, לרובנו יש התמכרויות קטנות שאנחנו יודעים שמזיקות לנו, וקשה לנו מאוד להפסיק. בין אם מדובר בהתמכרות לסוכר, למין, למסכים, להימורים, לאלכוהול או לכל פעילות אחרת שמעלה את רמות האנדרופינים בגוף.
כשזה בא במינון קטן ומאוזן זה יכול להיות אושר גדול, אבל כשאנחנו מתחילים להגזים, כשהיום שלנו סובב סביב אותו הרגל מגונה וכשאנחנו מתחילים להפוך את אותו הרגל למרכז חיינו – זה בדיוק הזמן לעצור ולחשוב מחדש על למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים, למה אנחנו צריכים את אותה התמכרות קטנה בחיינו, ואיך גודעים אותה – לפני שתגדל.
בסופו של דבר – רק אנחנו אחראים על עצמנו ועל חיינו. רק אנחנו יודעים בזמן אמת מה קורה לנו, האם אנחנו מגזימים והאם הגיע הזמן לקחת אחריות בתחום מסוים. אולי מדובר בזמן ממושך מול המסך, אולי שופינג חסר הכרה ואולי אכילה מופרזת.
אם התחום המדובר הוא הימורים – חשוב לזכור שהקו בין משחק נחמד לשעות הפנאי לבין התמכרות יקרה הוא קו שניתן לחצות כאשר מגזימים ויש לכך השלכות קשות. אז שימו לב, ותתפסו את עצמכם בזמן.
איך נדע שהגיע הזמן לקחת אחריות על ההתמכרות להימורים לפני שכדור השלג יתגלגל ויהיה מאוחר מדי? הסימן הבולט ביותר לזיהוי התמכרות כזו היא כאשר האדם מאבד שליטה על הזמן המושקע בהימורים ועל כמויות הכסף שהוא משקיע במשחק. גם אם החלטתם להמר – חשוב לקבוע מראש פרק זמן מסוים למשחק ולעמוד, כך גם בסכום הכסף עליו החלטתם להמר. כך תוכלו לשלוט בהימור שלכם.
במידה והחלטתם להקציב לעצמכם סכום וזמן למשחק – ובכל זאת מצאתם את עצמכם אחרי לילה ללא שינה ואוכל או בהפסד של סכום גבוה בהרבה מזה שהקצבתם לעצמכם, סביר להניח שישנה כאן בעיית הימורים שחשוב לטפל בה. שההימורים שולטים בכם – ולא להיפך.
כלים שימושיים, מידע, עצות, שאלות ותשובות וגם מספרי טלפונים חשובים של עמותות שיעזרו לכם לטפל בבעיה מחכים לכם באתר ''משחקים באחריות'' של מפעל הפיס.