צריך עזרה?

עמותת אפשר 1700500888
עמותת הדרך 0545269336
מוקד משרד הרווחה 118

אסור לשתף פעולה עם ההכחשה


עו"ס אילת חיימוביץ

אילת חיימוביץ, עובדת סוציאלית מהמרכז הישראלי לטיפול בהימורים, בשיתוף The Marker
איך אומרים לקרוב משפחה או לחבר שהוא מגזים? מה הדרכים הנכונות לטפל בבעיית התמכרות? ולמה לא נכון לרוץ ולעזור כלכלית למהמר שהסתבך?
אדם שיש לו בעיה של הימורים, בדרך כלל לא יודה בזה. צילום: unsplash

"צריך להבין, אדם שיש לו בעיה של הימורים, בדרך כלל לא יודה בזה", אומרת אילת חיימוביץ, עובדת סוציאלית מהמרכז הישראלי לטיפול בהימורים. "למעשה, גם בינו לבין עצמו הוא לא יחשוב, או לא יהיה בטוח, שמדובר בבעיה. הוא חושב שהמצב בשליטה, כשלמעשה הוא נמצא בסוג של הכחשה ובטוח שעוד מעט יזכה, ואז יוכל לכסות על כל ההפסדים שצבר ושכל הבעיות שלו בחיים יפתרו באותו הרגע. לכן מראש חשוב לדעת שיהיה מאוד קשה להסביר, או לתקשר לו שיש בכלל בעיה, בטח בלי לריב אתו".

ההתייחסות המקצועית להתמכרות להימורים השתנתה דרמטית בשנים האחרונות. למעשה, רק בשנת 2013 המדריך הדיאגנוסטי הסטטיסטי של האגודה הפסיכיאטרית האמריקנית (ה-DSM) הגדיר את תופעת ההימורים כהתמכרות, מה שבעבר קוטלג כ-"הפרעת שליטה בדחף". בישראל, נכון לכתיבת שורות אלה, לא נערך מחקר מקיף המצביע על ההיקפים המדויקים של התופעה והמכורים להימורים. "אנחנו יודעים להגיד היום שבעולם היקף התופעה עומד בממוצע על 1-6% מהאוכלוסייה שמכורה להימורים", מסבירה חיימוביץ. "הנתון תלוי במדינה, ביחס שלה להימורים וברגולציה. בישראל אין נתונים מדויקים אבל אנחנו יודעים שהתופעה חריפה יותר בקרב בני נוער, ושם זו ממש מגפה. האמת היא שקשה לאסוף נתונים כשיש נתח כל כך גדול מהאוכלוסייה שנמצא בתת אבחון ובתת טיפול, ואנחנו לא באמת פוגשים את האנשים שנכנסים לקטגוריה הזו".

יש חשיבות מיוחדת בהגדרה של תופעת ההימורים דווקא כהתמכרות?
"בהחלט. נתחיל בזה שיש אחוז גבוה מאוד של התאבדויות בקרב מהמרים. הימורים וחובות יכולים לדחוק את המכור לדיכאונות ולמצבי ייאוש קיצוניים וסכנת חיים של ממש. פעם אחת מול נושים, וזו סיבה נוספת להעביר את הנושא לקדמת הבמה, ופעם שניה בינם ובין עצמם. אנחנו יודעים להגיד היום שבעיית ההימורים מתנהגת במוח כמו כל התמכרות אחרת, ויש כמה אזורים במוח שמתנהגים שונה אצל אדם שמכור להימורים. בנוסף, יש בעיות נלוות שבינן ובין ההתמכרות להימורים יש קורלציה גבוהה כמו דיכאון, חרדה וכו'".

עד כמה טיפול נכון יכול לעזור?
"כשמגיעים לטיפול מתאים ומקבלים אבחון נכון, ניתן לטפל ברמה התרופתית בתופעות האלו, וגם להתאים את הטיפול למטופל בהיבטים המשפחתיים, התפיסתיים והקוגניטיביים. בטיפול אנחנו מבינים את העומק של הבעיה ותופרים לאדם את החליפה הטיפולית שמתאימה לו, בין אם בטיפול פרטני, משפחתי, תקופתי, קבוצתי וייעוץ משפטי, כלכלי ותעסוקתי - אם צריך".

הצעד הראשון: להודות בבעיה

"בדרך כלל התגובה הראשונית של המהמר, ברגע שיעמתו אותו מול ההתמכרות, תהיה תגובה של ביטול" מסבירה חיימוביץ. "הוא יכול להגיד שלא מדובר בסכומים רציניים, שהוא לא משקיע בזה זמן, לא באמת מפספס דברים בחיים בגלל ההתמכרות. בעצם מדובר בתגובה של הכחשה. במקרים כאלה - המשפחה צריכה להציג עמדה מאוד ברורה, אחידה ולא מתפשרת: לך לטיפול, ושבטיפול יגידו לך שזו לא בעיה".

המעגל הקרוב צריך להישאר חזק, לא לשתף פעולה ולא לעזור בסגירת החובות. צילום: Unsplash

ואם הוא לא בעניין?
"בהתחלה, ברוב המקרים, הוא באמת לא יהיה בעניין. כאן חשוב שגם החברים ובטח שהמשפחה, לא ישברו ולא ינסו לפתור את המצב על ידי עזרה בכסף. אנחנו רואים מקרים רבים בהם המעגל הקרוב של המהמר באמת מנסה לעזור לו ובעצם רק מזיק לו יותר. הם נותנים לו כסף כדי שיכסה את החובות וכך יפתח דף חדש, תוך כדי שהם מביאים אותו לאיזשהו הסכם או הבטחה בו ילוו לו כסף ובתמורה הוא יפסיק להמר. אבל זו כמובן שיטה לא יעילה כי ברגע שהחובות כוסו או שהבעיה הנקודתית נפתרה, המהמר מרגיש שבאותו הרגע הוא יכול לפתוח דף חדש של הימורים".

אז מה עושים בכל זאת?
"העצה הראשונה היא להגיד למהמר שהוא מגזים דרך מעשים – אותו מעגל קרוב צריך להישאר חזק, לא לשתף פעולה ולא לעזור בסגירת החובות. המשפחה או החברים מוזמנים אגב ללכת בעצמם לייעוץ או טיפול, גם אם המהמר לא רוצה להודות שקיימת בעיה. בדרך כלל לאנשים קשה מאוד לשלוט בהתנהגות של אנשים אחרים, בטח כשזה מגיע למהמרים מבוגרים. קשה מאוד לשלוט בבן מבוגר או באחים, אבל בהחלט פשוט לשלוט על ההתנהגות של עצמנו. לכן אסור לשתף פעולה עם ההכחשה. גם אם המהמר אומר שזו לא בעיה, להמשיך להציג חזית אחידה ולהגיד כל הזמן שהם חושבים שיש בעיה ולא לתת לו גישה לכסף."

הצעד השני: ניגשים לייעוץ

"הבעיה של החובות מאוד מורכבת, והיא מתחלקת לשניים", מוסיפה חיימוביץ. "חובות לגורמים חוקיים כמו בנקים או חברות אשראי, וחובות לגורמים עבריינים מהשוק האפור והלוואות מגופים לא מסודרים. לגופים חוקיים אפשר להגיע פיזית ולקבל ייעוץ משפטי לגבי איך להתמודד עם החובות. כשזה מגיע לגורמים הלא חוקיים – המשפחה בדרך כלל נאלצת להיכנס ביחד עם המהמר למערבולת הזו, בין אם היא רוצה או לא. ועדיין, הפתרון הוא לא לשלם למהמר - כי זה משאיר אותו באותו מעגל של פנטזיה ואשליה שהכול בסדר ובשליטה ושבסוף הכול יסתדר. חובות ותשלומים - בין אם חוקיים או לא – צריכים תמיד להיעשות בשיתוף של המהמר, המשפחה ובשיתוף ייעוץ חיצוני".

בדרך כלל, המהמר יגיע לטיפול רק כשאין לו ברירה. צילום: Unsplash

ומה קורה בטיפול?
"בטיפול השאיפה היא להגיע למצב שהמהמר מפסיק להמר לחלוטין. לא תמיד אפשר להגיע למצב הזה, אבל יש גם משמעות למזעור נזקים. רואים אצלנו משפחות שמגיעות למצבים מאוד קשים בגלל התמכרות להימורים של בן משפחה. הן מוכרות בית, והורים מבוגרים שכבר יצאו לפנסיה פתאום חוזרים לעבוד. המטרה בטיפול היא קודם כל לצמצם נזקים ולחזור לחיים תקינים. לכן, הדבר הראשון שאנחנו עושים בטיפול הוא לגרום למהמר להכיר בבעיה ולהודות בה, ובשלב השני להבין מה מזין אותה. בדרך כלל זה בכלל לא קשור לכסף אלא לבעיות רגשיות. לכן אנחנו נעשה מיפוי של היבטים שונים של הבעיה: היבטים כלכליים, משפחתיים, פסיכיאטרים, ונטפל בהם".

אז האחריות של המעגל הקרוב היא פשוט להציג חזית אחידה?
"בהחלט. חזית אחידה של כל האנשים שמעורבים. שהמהמר יראה שהם תמימי דעים בתוך עצמם, ושישתפו פעולה האחד עם השני – אחים, דודים, הורים וחברים. אנחנו רואים לפעמים מקרים שמגיעים בוסים עם העובדים ואומרים למהמר - אתה לא יכול לעבוד אצלי יותר עד שלא תטפל בבעיה. גם אם אתה חושב שאין כזו – אתה צריך ללכת לטיפול. ככל שיהיו יותר גורמים שמקיפים את המהמר ויצרו חזית אחידה וחד משמעית – כך הדרך לטיפול תתקצר. חשוב לדעת שהמהמר מצדו, בדרך כלל, ינסה למצוא נקודת מפלט, או נקודות תורפה. המעגל שמקיף אותו יתחלק במקרה הזה לטובים ורעים: אלה שעוזרים לי ואלה שלא. אם כולם מצליחים להבין את הבעיה ולראות אותה בעין אחת ולא לשתף איתו פעולה – המהמר יבין שיש בעיה ויגיע לטיפול. בדרך כלל, המהמר יגיע לטיפול רק כשאין לו ברירה".

למה הכוונה ב"אין ברירה"?
"אצל כל אחד מדובר במשהו אחר: פיטרו אותו, אשתו מאיימת שתתגרש ממנו, המשפחה מאיימת שתוציא אותו מהבית. הם בדרך כלל יגיעו לנקודת שפל ואז יזעקו לעזרה. הרבה פעמים המשפחה לא רוצה שיגיע למצב הזה, אבל דווקא כאן ההגנה דוחה את הפתרון. לפעמים המשפחה צריכה לאחד כוחות, עד שהמהמר יבין שהוא בבעיה ויבוא איתם יד ביד לטיפול".

עוד לא מאוחר לקבל עזרה

על פי נתוני מפעל הפיס 40% מהישראלים משתתפים בהגלות והימורים. 4% מהישראלים מוגדרים כבעלי סיכון בינוני לפתח בעיית התמכרות ו-2% מוגדרים כבעלי סיכון גבוה. בין אם אתם חושבים שאתם עלולים להתדרדר להתמכרות ובין אם אתם חוששים לקרובי משפחה או חברים - במתחם "משחקים באחריות" של מפעל הפיס תוכלו למצוא מגוון כלים נוספים להתמודדות עם התמכרות, טיפים ומידע נרחב.

בין היתר תמצאו שם שאלות ותשובות חשובות, סרטוני הדרכה ועצות, את מספרי הטלפון אליהם תוכלו לצלצל כדי לקבל עזרה ומידע רב שיוכל לעצור את ההתמכרות רגע לפני שיהיה מאוחר מדי. 

באגף השאלות והתשובות באתר תוכלו בין היתר לגלות מה ההבדלים מין מהמר חברתי, מקצועי ופתולוגי ולמצוא את הסימנים הבולטים שעל פיהם ניתן לזהות מכור להימורים.

במתחם ישנם גם מדריך ובו כל העמותות העוסקות בתחומים השונים של ההתמכרויות – אלכוהול והימורים, סמים ועוד. בנוסף למידע על העמותות תוכלו למצוא את אפשרויות הקשר איתם – לצורך שיחת הטלפון הראשונה, שתוכל לחולל את השינוי.