צריך עזרה?

עמותת אפשר 1700500888
עמותת הדרך 0545269336
מוקד משרד הרווחה 118

אנחנו אומרים לאנשים – תבואו, תשחקו ותיהנו אבל אל תגזימו


ראיון מיוחד עם מירב ברנדפלד, מנהלת אגף הבקרה והרגולציה בחברה

בשיתוף The Marker

בשנים האחרונות מפעל הפיס עיבתה והרחיבה משמעותית את פעילות 'משחקים באחריות' למניעת תופעת ההתמכרות להימורים. מה הוביל אותה להחלטה ואיך זה פוגש את היעדים העסקיים שלה? ראיון מיוחד עם מירב ברנדפלד, מנהלת אגף הבקרה והרגולציה בחברה

"הימורים, הגרלות ומשחקים היו קיימים מקדמת דנא. הם תמיד היו, ותמיד יהיו", אומר עמרי לוטן, מנכ"ל מפעל הפיס. "רק בארץ, שוק ההימורים החוקי מגלגל כ-10 עד 11 מיליארד שקלים בשנה. בשוק הזה קיימים שני שחקנים עיקריים, הראשון הוא מפעל הפיס והשני הוא המועצה להסדר הימורים בספורט. ובמקביל לשוק הזה, מתנהל בעיקר באינטרנט שוק לא חוקי שמגלגל, על פי הערכות משטרת ישראל, כ-15-17 מיליארד שקלים בישראל בלבד. זו הזירה וזה מגרש המשחקים שאנחנו חיים בו".

מפעל הפיס עיבתה והרחיבה משמעותית את פעילות 'משחקים באחריות' למניעת תופעת ההתמכרות להימורים. צילום: Dreamstime

וכמו בכל מגרש משחקים – גם כאן צריך חוקים ברורים, שיעשו סדר אצל השחקנים השונים. בשנת 2003 יצא מפעל הפיס במדיניות "משחקים באחריות", בהתאם לסטנדרטים בין-לאומיים מחמירים של ארגון ההגרלות האירופי ה-EL ושל ארגון ההגרלות העולמי WLA.

בין השאר, ובמסגרת התכנית, מבצעים במפעל הפיס הדרכות נרחבות לזכיינים, מוודאים איסור מכירה בהקפה ובתשלומים, מחילים את הקוד האתי על כל עובדי החברה דרך הדרכות ייעודיות בנושא, מממנים מחקרים בנושאי תופעות ההתמכרות ופועלים למיגור התופעה ולטיפול באוכלוסיית המכורים להימורים. "התכנית של 'משחקים באחריות' קיימת כבר המון שנים", אומרת מירב ברנדפלד, מנהלת אגף הבקרה והרגולציה במפעל הפיס. "בשנים האחרונות העמקנו בה והעצמנו את הפעילות הזו, מתוך ההבנה שזה הדבר הנכון לנו, הן מהבחינה הערכית והן מהבחינה העסקית. העיסוק ב'משחקים באחריות' בא בהלימה עם הפעילות והבסיס של מפעל הפיס כחברה לתועלת הציבור. הבנו שכמפעל הגרלות, נכון יהיה להתייחס בצורה אחראית לסיכון שיש בפעילות העסקית שלנו, וזו הסיבה שהרחבנו ושידרגנו את כל בסיס הפעילות לאורך ולרוחב החברה – אם ברשת ההפצה, בפלטפורמת המשחקים שלנו, בהדרכות לעובדים, ואם בפעילות חוץ ארגונית שאנחנו עושים בהקשר הזה, כגון ימי עיון, שיתופי פעולה עם עמותות וקמפיין הסברה".

עמרי לוטן מוסיף כי "בישראל פועלים היום מועדוני הימורים אשר מוכרים מוצרי פיס גם בערוצים דיגיטליים, וזאת ללא כל פיקוח ובקרה, בעוד שלמפעל הפיס אין היתר למכור את מוצריו בערוצים אלו. המכירות מבוצעות בצורה אגרסיבית ובעיקר לאוכלוסיות חלשות כמו אוכלוסיית הקשישים. לעומתם, הפעילות של מפעל הפיס מפוקחת ומבוקרת, ויש עליה מגבלות רבות, כשבסופו של יום - הכסף חוזר לקהילה". 

להעלות את הנושא לסדר היום

התכנית שמטרתה, בין השאר, להקטין את תופעת ההתמכרות, היא פרי פיתוחה של מפעל הפיס, שמובילה אותה כבר כ-15 שנים מתוך אחריות חברתית. "המדינה מאפשרת את המשחקים, ההגרלות וההימורים ברמה מסוימת, אך זו נעשית תחת פיקוח ותחת הרבה מאוד רגולציה ומגבלות", אומרת ברנדפלד. "המדינה קובעת עבורנו מגבלות על המשחקים, על הפרסום ברמת ההיקף והתוכן, ומכתיבה עוד שורה ארוכה של מגבלות מכירה כמו איסור מכירה בהקפה ותשלומים, איסור מכירה לקטינים ועוד. השורה התחתונה היא שמדובר בעולם מפוקח מאוד, עם הגבלות ואיסורים מחמירים, ובתוך העולם המאוד מפוקח הזה, יש לנו גם מנגנוני פיקוח עצמאיים. כל אלה באים להקטין באופן משמעותי את תופעת ההתמכרות להימורים".

התכנית שמטרתה, בין השאר, להקטין את תופעת ההתמכרות, היא פרי פיתוחה של מפעל הפיס. צילום: Unsplash

הנתונים מראים שהסיכון להתמכרות ממילא לא גבוה.
"אמנם מרבית המשחקים שלנו הם ברמת סיכון נמוכה, ועדיין, יש אנשים שמשחקים, ומתמכרים. אבל בניגוד לשוק שאנחנו חלק ממנו, והוא השוק החוקי והמפוקח, מתנהל שוק לא חוקי, ולא מפוקח. אין עליו שום חסמים ומגבלות והוא גדול יותר משמעותית מהשוק החוקי. לכן, גם אם מפעל הפיס לא היה – עדיין הייתה בעיה, אבל בניגוד לשוק ההימורים הלא חוקי, התפקיד של מפעל הפיס, כחברה לתועלת הציבור, הוא לעשות מעשה - וליצור ערך על ידי יצירת פעילות רוחב שנוגעת גם במפיצים וגם בקהל עצמו דרך הסברה, מניעה וטיפול".

זו באמת בעיה משמעותית עד כדי כך?
"אצל אחוז קטן באוכלוסייה, בין 3% -5%, קיים סיכון לפתח הפרעת התמכרות, כשהתמכרות יכולה להיות להימורים, לסמים, לאלכוהול ועוד. היום אנחנו גם יודעים שההתפתחות של אותה התמכרות היא תולדה של מספר גורמים וביניהם מבנה האישיות של המכור, הסביבה בה הוא גדל ועוד. כדאי לדעת שרוב האנשים שמשחקים - לא מפתחים בעיית התמכרות. הם קונים כרטיס לוטו ונהנים מאותה ההתרגשות והמשחק, ובזה זה נגמר. אחוז קטן מאוד צפוי לפתח בעיית התמכרות, אבל ברגע שזה כבר מגיע לשם – הבעיה חמורה מאוד ומשפיעה על המכור ועל כל הסביבה שלו.
"לכן, גם בתכניות שאנחנו מפעילים, אנחנו מדברים על רצף, ועל הסיכון לפתח בעיה שתלך ותהפוך חמורה יותר, וזו הסיבה שחלק גדול מהפעילויות שאנחנו עושים עוסק בהסברה ובמניעה, על מנת  לעורר מודעות לתופעה ולמנוע מאנשים להגיע לשם, ולהפוך למכורים".

מה אתם עושים בפועל?
"הדבר הראשון שאנחנו עושים הוא להעלות את הנושא למודעות ולסדר היום. הקמנו אתר אינטרנט מקיף המכיל מידע רב בנושא 'משחקים באחריות'. באתר קיים מידע רב על טיפול ומניעת התמכרויות, כמו גם על איך מתמודדים עם קרוב משפחה מכור. בנוסף, קיים באתר שאלון לאבחון עצמי או אבחון של אדם קרוב והפניה לעמותות שאנחנו משתפים איתן פעולה, ושנותנות סיוע וטיפול למכור ולבני משפחתו".
"באתר שלנו ניתן למצוא מאמרים רבים, קטעי וידאו והפניה למחקרים. בנוסף לאתר - אנחנו מפעילים קו חם בשיתוף עמותת 'אפש"ר', עמותת אלסם ו'הדרך' לניתן לפנות אליו, לקבלת יעוץ או טיפול".

ברנדפלד מוסיפה כי "המטרה כיום היא להעלות את המודעות לנושא אל פני השטח וליצור שיח ציבורי בנושאים כמו מידתיות, התמכרויות, אחריות. הכוונה שלנו היא שהנושא הזה ידובר וייצור שיח, שאנשים יבינו שהתמכרויות הן עניין רחב מאוד ויכולות לפגוע בכל אחד".

נושא ההגרלות אמור להיות כיף, מרגש, מלא בציפייה. בסוף זו פעילות פנאי, והיא נחמדה מאוד כשהיא נעשית במידה. צילום: Unsplash

על אף הפעילות הענפה של מפעל הפיס בנושא, בעיית ההתמכרות להימורים היא בעיה מצומצמת, והרוב המכריע של האנשים משחקים להנאתם. "נושא ההגרלות אמור להיות כיף, מרגש, מלא בציפייה. בסוף זו פעילות פנאי, והיא נחמדה מאוד כשהיא נעשית במידה. וזו המטרה שלנו, לבוא ולהגיד לאנשים תבואו, תשחקו, תיהנו. לגרום להם להבין שהסיכויים לזכות הם מאוד נמוכים, אבל העניין הוא ליהנות מהמשחק ומהריגוש. ברגע שאותם אנשים יוצאים מהמגרש הזה - אנחנו בבעיה".

והכוונה היא שמי שיקרא יבין את הסכנות שהוא מביא על עצמו?
"אני מאמינה שכן. הכוונה היא להביא מידע בצורה ידידותית ולא מאיימת כדי שאנשי שנמצאים במצוקה לא יפחדו לגשת לזה, יבינו שהם לא לבד ויש מי שיכול לסייע להם. המטרה העיקרית היא להעלות את המודעות לנושא אל פני השטח, שהנושא ידובר ואנשים יבינו שהתמכרויות הן עניין רחב שיכול לפגוע בכל אחד".

איך זה פוגש את המטרה שלכם כגוף שרוצה בסך הכול – שימשיכו לשחק?
"מפעל הפיס היא חברה לתועלת הציבור. ככזו, המטרה שלנו היא שהרבה אנשים יקנו במעט כסף, וכך בעצם נוכל להחזיר את הכסף לקהילה. ולראיה - הורדנו מהפעילות שלנו את כל נושא מכונות המשחק והגרלות הקזינו. בנוסף, אנחנו מבינים שממילא אנשים יהמרו וממילא יהיו הגרלות, אבל מעדיפים שהכסף הזה לא יגיע לידי גורמים לא חוקיים. וזו גם בדיוק הסיבה שהמדינה הסדירה את נושא ההגרלות החוקיות, וזו הסיבה שאנחנו קיימים - דווקא כחברה לתועלת הציבור. צריך להגיד כאן, שבעוד כל רווחי מפעל הפיס חוזרים לקהילה, בשוק ההימורים הלא חוקיים הרווחים מוזרמים אל משפחות הפשע, ואנחנו יודעים שסביב השוק הזה – התפתחו לאורך השנים תופעות פשיעה קשות".

מפעל הפיס, כחברה לתועלת הציבור, לא מפסיקה לחשוב על דרכים בהן תוכל להשתפר ולהתייעל בנושאי "משחקים באחריות". לאחרונה אף יצאה החברה בקול קורא לתמיכה במחקר אקדמי בלתי תלוי בנושא ההתמכרות, על מנת לייעל את הטיפול בנושא, ולהמשיך לתרום למניעתו.