צריך עזרה?

עמותת אפשר 1700500888
עמותת הדרך 0545269336
מוקד משרד הרווחה 118

אל תגידו שאי אפשר


כבר למעלה מ-30 שנה שבעמותת אפשר עוזרים בשיקום של מכורים לאלכוהול והימורים

בשיתוף The Marker

"הצעד הראשון הוא להרים את הטלפון ולדעת שצריך עזרה", אומר נחום מיכאלי, מנכ"ל העמותה. "אנחנו מחפשים את האדם שמאחורי התווית של שיכור או מהמר ונותנים לו את הכלים לצאת לדרך חדשה"

צילום: Dreamstime

 לא חשוב אם מדובר בהוצאה על אלכוהול או על הימורים – דבר אחד חשוב לדעת. המכורים לא מכורים לכסף או להוצאה, אלא לריגוש.

זה לא קורה ביום אחד. המעבר ממצב של תלות במשהו למצב של התמכרות אליו הוא הדרגתי, וישנה נקודה שאחריה כבר יהיה קשה לחזור למה שהיה בעבר. התמכרות קשה היא מחלה של ממש. כזאת שניתנת לריפוי וטיפול, שניתן להחלים ממנה אך הדרך לשם ארוכה וכוללת הפנמה, הבנה ועזרה ותמיכה מהסביבה.

ישנם גם מכורים רבים, או אנשי הסביבה הקרובה להם, שרוצים עזרה, אך לא יודעים כיצד למצוא אותה. אחת השאלות הקשות ביותר בתחילת כל תהליך היא – "איך בכלל מתחילים?".

וכאן בדיוק נכנסים לתמונה אנשי עמותת אפשר שמטרתם היא לסייע למכורים למצוא את הדרך הלגיטימית והחיוביות כדי לגרום לעצמם הנאה – אבל גם לדעת לשלוט בדחפים. להכניס אותם לשיקום, להחזיר אותם למסגרת החיים הנורמטיבית ולתת להם את הכלים לחזור לטיפול במידה וההתמכרות תגבר עליו.

"אנחנו למעשה מפעילים את המערכת עבור משרד הרווחה", מספר נחום מיכאלי, עו"ס ומנכ"ל עמותת אפשר. "את הפעילות שלנו התחלנו בתחום האלכוהול, אלא שאז גילינו שלא מעט מנפגעי האלכוהול משתתפים גם במשחקי הימורים ונפגעים פגיעה כפולה. הם מתמכרים לריגוש ולאקשן, וצריכים למצוא את הדרך החיובית כדי לא לאבד את ההנאה, אבל גם לדעת לשלוט בפעולות שלהם. זו מטרת הטיפול – לקבל את היכולת לשלוט על מה שקורה לך, על הרצונות והפעולות שלך".

"לא לפחד גם ממשברים"

כבר למעלה מ-30 שנה שעמותת אפשר פועלת בישראל. העמותה מפעילה ברחבי הארץ שמונה מרכזים ועשרות נקודות טיפול למתן שירותי אבחון וטיפול לבוגרים בני 18 ומעלה, נפגעי אלכוהול והימורים ובני משפחותיהם. "הטיפול נמשך חודשים ארוכים, לפעמים גם מספר שנים", אומר מיכאלי. "הדרך הנכונה היא להראות להם את נקודת המבט האחרת, שיש לנו כאנשי מקצוע, ובעצם לשקף להם ראיה אחרת ולהציב מולם מראה. להראות להם שיש עוד אפשרויות בחירה, שלא חייבים להישאר במצב הזה. ושאם הם ייקחו את האחריות ויבחרו את הדרך הנכונה הם יוכלו לעבור שיקום ולחזור לחיים נורמטיביים. כך שגם אם המכור לשעבר יחזור לחיים הנורמטיביים שלו ובכל זאת ייפול בדרך שוב, הוא יידע לחזור לטיפול ומשם לחזור שוב לדרך הנכונה בלי לחשוב על עצמו כעל כישלון. להבין שמשבר הוא חלק מהדרך, לא מדובר בסוף העולם, ושגם מהם אפשר לקום שוב ולחזור לדרך הנכונה".

צילום: Dreamstime

צוות המטפלים ביחידות כולל עובדים סוציאליים בעלי הכשרה וניסיון בטיפול בהתמכרויות, רופאים, פסיכיאטרים ואנשי מנהל. אל המרכזים יכולים לפנות כל מי שחושבים שיש להם בעיות התמכרות – אבל לא רק הם. גם בני משפחה, חברים ועמיתים שרוצים לסייע למכורים יכולים לפנות ולקבל את ההכוונה והכלים המתאימים.

כל מי שפונה למרכז מוזמן בתחילה לשיחת הכרות. אחריה הוא עובר תהליך אבחון בו בודקים את חומרת הבעיה, בדיקת הכוחות האישיים הנפשיים שיש לו ומה מקורות התמיכה שיש לו. לאחר מכן מותאמת לכל אחד תכנית אישית לחלוטין שכוללת שיחות פרטניות, פגישות קבוצתיות וטיפול זוגי או משפחתי. "אנחנו רואים את ההתמכרות כמחלה, גם אם זה לא כבוד גדול זו גם לא בושה", מסביר מיכאלי. "אחד הדברים שמייחדים אותנו הוא שאנחנו מחפשים את האדם שמאחורי התוויות של שיכור או מהמר. לצד הבנאדם יש אנשים נוספים שהם חלק מקהילת הטיפול שלנו, האנשים שחיים עם המכור וזקוקים גם לטיפול בעצמם. אנחנו מאמינים שהצעד הראשון של הרמת הטלפון והמפגש הוא המשמעותי ביותר. מי שמוכן לחיות חיים רגילים, מסתכל על הילדים שלו בעיניים נקיות ופקוחות יותר, זו המטרה שלנו. אנחנו מאמינים שיש לנו את היכולת לעזור לאנשים במסע הארוך הזה".

אפשרויות עזרה ותמיכה

לפי נתונים של משרד הרווחה, בישראל ישנם למעלה מ-100 אלף אנשים הנמצאים במצב שעלול להתדרדר להתמכרות ומתוכם למעלה מ-1,000 מוגדרים רשמית כמכורים להימורים. מפעל הפיס תומך במגוון עמותות העוסקות במניעת התמכרויות וטיפול בהן, כחלק מתוכנית "משחקים באחריות", בהן גם עמותת אפשר.

במסגרת פרויקט משותף לעמותת "אפשר" ולמפעל הפיס המספק מידע וייעוץ לנפגעי הימורים נפתח מיזם G.A  מכורים אנונימיים. מדובר בקבוצה לעזרה עצמית של מכורים להימורים, המתכנסים אך ורק על מנת לעזור לעצמם להפסיק להמר. זוהי תכנית בת 12 מפגשים, המספקת מסגרת של תקווה, הבנה וידידות, לאלה שחיים את  התוכנית.

בני משפחה יכולים להצטרף לקבוצה פתוחה בכל יום שני האחרון בחודש. ההשתתפות ב G.A אינה כרוכה בתשלום. פרטים נוספים אודות התוכנית ואודות עמותות נוספת בהן תומך מפעל הפיס ניתן למצוא באתר "משחקים באחריות".