אבחון והערכה של בעיית ההימורים נראים לכאורה כדברים פשוטים. ובאמת, מה הקושי להבדיל בין סוג של "בילוי נחמד" לבין פעילות בלתי נשלטת שעלולה להרוס את החיים? אולם מסתבר כי התחום של בעיית הימורים מגוון ורבגוני עד כדי כך\ שהערכה כללית אינה מספקת את אנשי הטיפול, אנשי המחקר, הכלכלה והסטטיסטיקה. אבחנה מקצועית אמורה לעזור לנו להעריך את חומרת הבעיה, את השלכותיה הביו-פסיכו- סוציאליות, את הפרוגנוזה ובהתאם לכך לבנות את האסטרטגיה הטיפולית.
הסיווגים הקודמים של בעיות ההימורים לא היו מוצלחים במיוחד. כך למשל 10-ICD אינו כולל קריטריונים מסודרים לאבחנת "הימור פתולוגי" ומשום מה ממליץ לא לאבחן הימור פתולוגי אצל בעלי אישיות דיסוציאלית, דבר שלדעתנו לא מוצדק מבחינה קלינית. בקלסיפיקציה DSM-IV נמצא ההימור הפתולוגי ברובריקה של "הפרעות בשליטה של דחפים" יחד עם פירומניה, קלפטומניה ומריטת שערות, דבר שנראה לנו מוטעה. מעבר לכך, הסיווג הקודם DSM-IV לא מתייחס לתקופה ולמשך הזמן בה הפרט סבל או סובל מהבעיה (האם זה היה בעבר או בהווה) ולדרגות החומרה של הבעיה.
העדכונים בסיווג ובהגדרת התופעה של הימורים בעיתיים בגרסה החדשה של DSM-5, מתבטאת במספר מישורים: שינוי שם, שינוי קובץ הסיווג, ביטול הקריטריון הקרימינאלי והורדת הסף להגדרה.
שינוי שם – התופעה תיקרא מעתה "הפרעת הימורים" (Gambling Disorder) ולא עוד שימוש במונח סטיגמתי חברתי של "הימורים פתולוגיים".
שינוי קובץ הסיווג – תחום ההימורים עבר לקובץ הסיווג של הפרעות התמכרותיות: Substance-Related & Addictive Disorders. קובץ שבו התכונות המשותפות בין שתי ההפרעות, הימורים ושימוש בחומרים פסיכואקטיביים, מקבלות בעשור האחרון תמיכה גם מחקר המוח.
בוטל קריטריון קרימינאלי – בסיווג הקודם אחד הקריטריונים לאבחון היה "ביצע מעשים לא חוקיים...". סעיף זה הורד מן הסתם בשל השכיחות הנמוכה של התנהגות פלילית בקרב מהמרים בעיתיים שלא תרם להבחנה מבדלת.
הורדת הסף להגדרה – מספר הקריטריונים הנדרשים להיכלל בסיווג "הפרעת הימורים" הוקטן לארבעה. כתוצאה מכך הימצאותם של 50% מהקריטריונים ב-DSM-IV על מנת להיכלל בסיווג, הסף עתה הוא 4 מתוך 9 קריטריונים, קרי, 44%. שינוי זה יאפשר הגדרה תואמת יותר להמצאות הבעיה בשטח.
לאור הנאמר לעיל אנו רואים את הגדרת הפרעת ההימורים כפי שהיא מופיעה ב-5-DSM כהתקדמות משמעותית בתפיסה של הבעיה. להן אנו מציגים את התרגום לעברית של הפרק הרלוונטי מתוך ה-5-DSM.
המאמר פורסם בתוך חוברת: הימורים בישראל לקט מאמרים בתחום הטיפול בנפגעי הימורים בישראל. עורך: עו"ס נחום מיכאלי.
החוברת הופקה על ידי היחידה לטיפול בנפגעי אלכוהול והימורים בעמותת אפש"ר בחסות השירות לטיפול בהתמכרויות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ובסיוע מפעל הפיס.
(מתוך: "הכול על אלכוהול |, גיליון 85, דצמבר 2014, עמוד 5)