הימורים בלתי מוסדרים בישראל
ניתוח אתנו-סוציו-קרימינולוגי; דפוסי הימורים, מוטיבציות והתנהגויות סיכון של מהמרים בהימורים בלתי חוקיים לעומת מהמרים בהימורים חוקיים; מיפוי, ניטור וסקירת הארגונים העוסקים בנושא
ד"ר חגית בוני-נח, מרצה בכירה החוג לקרימינולוגיה, אוניברסיטת אריאל
רקע
בישראל, מעט מאוד ידוע מבחינה מחקרית אודות נושא ההימורים הבלתי מוסדרים (להלן: בלתי חוקיים), למרות חשיבותו הרבה מבחינה חברתית, ערכית, בריאותית, חוקית וכלכלית.
מטרות המחקר:
- להבין, להכיר ולחשוף את ההיבטים והמאפיינים התרבותיים-סוציולוגים-קרימינולוגים של עולם ההימורים הבלתי חוקיים הקיים בישראל;
- לבחון את המאפיינים, דפוסי ההימורים, עמדות, מוטיבציות להימורים ודפוסי שימוש בחומרים פסיכואקטייבים של אנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים;
- להשוות בין אנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים לאנשים המהמרים בהימורים חוקיים בהקשר למאפיינים סוציו-דמוגרפיים, דפוסי הימורים, עמדות, מוטיבציות להימורים ודפוסי שימוש בחומרים פסיכואקטיביים;
- למפות את הפעילות והמענים של ארגונים וקובעי המדיניות בהקשר לנושא ההימורים הבלתי חוקיים;
- להציג המלצות בהקשר למדיניות בנושא ההימורים הבלתי חוקיים בישראל.
שיטת המחקר שילבה שיטות איכותניות וכמותנית (Mixed method). שילוב זה איפשר הבנה רחבה יותר וקבלת תמונה מלאה ושלמה יחסית של עולם ההימורים הבלתי חוקיים הקיים בישראל.
המחקר הכמותני: אפיוני האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים והשוואה בינם לבין המהמרים רק בהימורים חוקיים
אוכלוסיית המחקר - כללה 1,367 אנשים שדיווחו כי הימרו לפחות בסוג הימור אחד אי פעם.
דפוסי הימורים
- כשליש (34%) מהאנשים המהמרים דיווחו על הימורים בלתי חוקיים אי פעם. וכשמינית (12%) מהאנשים המהמרים דיווחו על הימורים בלתי חוקיים בשנה האחרונה.
- ההימורים החוקיים הינם ההימורים הנפוצים ביותר בקרב כלל האנשים המהמרים.
- הפוקר הינו סוג ההימור הבלתי חוקי הנפוץ ביותר בישראל
- יותר משליש (37%) מכלל האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים דיווחו על הימורים באינטרנט אי פעם, וכשליש 32% בשנה האחרונה.
- 40% מהאנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים באינטרנט דיווחו כי הם מהמרים יותר מאז התפרצות נגיף הקורונה.
- האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים, מהמרים בשכיחות גבוהה הרבה יותר ובאופן מובהק ברוב סוגי ההימורים החוקיים מאשר אנשים המהמרים רק בהימורים חוקיים.
- גברים הימרו יותר ובאופן מובהק מאשר נשים בחלק מסוגי ההימורים הבלתי חוקיים וכן בחלק מההימורים החוקיים, אי פעם ובשנה האחרונה.
חומרת ההתנהגות ההימורית
- בקרב האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים קיימת חומרת הימורים גבוהה הרבה יותר ובאופן מובהק מאשר בקרב אנשים המהמרים רק בהימורים חוקיים.
- מאפייני האנשים שהינם בסיכון להתנהגות הימורית בעייתית וחמורה הינה: גברים, צעירים יחסית (עד גיל 41), רווקים, אנשים בעלי רמת הכנסה מתחת לממוצע, ואלו המהמרים באינטרנט.
"הימור מועדף אחד" או "מולטי-הימורים"
- מבין האנשים המהמרים רק 29% מהמרים באפשרות/ואריאציה אחת של הימורים - אי פעם (ו-61% בשנה האחרונה).
- המהמרים בהימורים בלתי חוקיים אי פעם ובשנה האחרונה, דיווחו על הימור במספר רב יותר של אפשרויות/ואריאציות הימורים באופן מובהק, בעוד שאלו המהמרים בהימורים חוקיים דיווחו על מספר מועט של אפשרויות/ואריאציות הימורים.
מוטיבציות להימורים
- מניתוח המוטיבציות להימורים של כלל המדגם בשנה האחרונה המוטיבציה הגבוהה ביותר הייתה "רווח כספי" (4.04), לאחריה כאלו שציינו כי הם ממשיכים להמר ללא מטרה/"ללא מוטיבציה" מסוימת (2.48), והמוטיבציה השלישית במדרג הייתה "לחוות התרגשות"/"ריגוש" (2.25).
- המוטיבציה הגבוהה ביותר בקרב האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים הינה 'לחוות התרגשות'/"ריגוש" (3.65), ורק אחריה המוטיבציה של 'רווח כספי' (3.48).
- בקרב המהמרים רק באופן חוקי, המוטיבציה העיקרית הינה רווח כספי (4.13), והם נמצאו גבוהים יותר באופן מובהק במוטיבציה זו מאשר האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים.
עמדות כלפי הימורים בלתי חוקיים
- עמדות בעד או נגד הקמת קזינו חוקי בישראל: 33% היו בעד (מתוכם 10% מאוד בעד), 37% נגד (מתוכם 18% מאוד נגד) ו- 30% - לא בעד ולא נגד.
- עמדות בעד או נגד הפיכת הפוקר לחוקי בישראל: 33% - בעד (מתוכם 12% מאוד בעד), 30.5% - נגד (מתוכם 17% מאוד נגד) ו-36.5% - לא בעד ולא נגד.
דפוסי שימוש בטבק, אלכוהול וסמים בקרב אנשים מהמרים
- האנשים המהמרים בהימורים בלתי חוקיים מדווחים על צריכה גבוהה הרבה יותר של חומרים פסיכואקטיביים מאשר אנשים המהמרים בהימורים חוקיים בלבד.
- האנשים שאובחנו כמהמרים בעייתיים עם חומרת הימורים גבוהה, דיווחו גם על צריכת אלכוהול מופרזת ועל צריכה רבה יותר של קנאביס וסמים אחרים בהשוואה לשאר האנשים שאובחנו עם בעיית הימורים בינונית, נמוכה או ללא בעיית הימורים כלל.
המחקר האיכותני: ניתוח אתנו-סוציו-קרימינולוגי של עולם ההימורים הבלתי חוקיים בישראל
התמות שעלו במחקר הנוכחי:
- ההימורים הבלתי חוקיים בישראל : עולם מגוון, הטרוגני, מורכב ומסועף
- הימורים בלתי חוקיים בישראל : תופעה חברתית רחבה
- תעשיית ההימורים הבלתי חוקיים בישראל: שוק רווחי , תחרותי, משגשג וצומח
- הימורים בלתי חוקיים מצויים בתחום האפור בישראל: מבחינה חוקית, מוסרית-דתית, חברתית ומדיניותית
- שני עולמות נפרדים-משיקים: פוקר לעומת הימורים בלתי חוקיים אחרים
- העדר מדיניות הימורים כוללנית בישראל המשלבת גם את ההימורים הבלתי חוקיים
סיכום והמלצות המחקר: בהסתמך על ממצאי המחקר, המלצות המחקר מובאות בתמצות ובחלוקה לתחומי המדיניות, האכיפה והמשפט, הטיפול והשיקום, החינוך והמניעה, מזעור הנזקים והמחקר.
לקריאת המחקר המלא לחצו כאן