צריך עזרה?

עמותת אפשר 1700500888
עמותת הדרך 0545269336
מוקד משרד הרווחה 118

טיפים לטיפול בבעיית הימורים


עבור רוב האנשים, הימורים הם פעילות מהנה שנעשית מתוך בחירה ורק מדי פעם בפעם. עבור חלק מהאנשים ההימורים הופכים לבלתי נשלטים והם מאבדים את היכולת לבחור מתי וכמה להמר.

הימור כפייתי הוא הפרעה של שליטה בדחפים, והוא הרסני למשפחה, לחיי החברה ולקריירה המקצועית של המהמר. כספים המיועדים לצרכים בסיסיים כמו מזון, שכר דירה וחשמל הופכים לכספי הימורים. החובות לבנקים, לבני משפחה, לחברים ולמלווים בשוק האפור תופחים. חלק מהמהמרים הללו נהיים אובדניים. רובם יזדקקו לעזרה כדי להפסיק את הפגיעה הנגרמת להם ולמשפחתם בעקבות ההימורים.

כדי להפחית את הסיכון לאבד שליטה חשוב לשמור על מודעות עצמית.

מהו הימור כפייתי?

ההבחנה בין הימורים חברתיים או מזדמנים ובין הימורים כפייתיים מתבטאת בשלושה משתנים:

  1. מטרות
  2. הזמן המושקע
  3. השלכות

בעוד המהמר החברתי פועל לשם הנאה ובילוי, משקיע בכך זמן מוגבל, לוקח סיכון מחושב וממזער נזקים, המהמר הכפייתי פועל לשם הריגוש, הפגת המתח ובריחה ממציאות.

איך תדעו אם נסחפתם בהשתתפות בהגרלות והימורים?

דפוסי השתתפות בעייתיים בהגרלות ובהימורים גורמים נזק למשפחה או לחיים האישיים, לעבודתו של המשתתף בהגרלות, למצבו הכלכלי או לבריאותו. הסיכון שתפתחו דפוסי השתתפות בעייתיים גובר אם אתם מחזיקים באמונות שקריות באשר לדרך שבה מתנהלים ההגרלות או משחקי הימורים אחרים.

איך להמשיך ליהנות מהגרלות?

  • הבינו את סיכויי הזכייה והיו מציאותיים באשר לציפיות הזכייה וההפסדים
  • זכרו שאין דרך מיוחדת להשתתף בהגרלות שתבטיח כי תנצחו את הסיכויים
  • הגבילו את עצמכם לסכום סביר שאותו תוציאו על הגרלות ואל תחרגו ממנו
  • אל תוציאו יותר כסף מכפי שאתם יכולים להרשות לעצמכם
  • הכירו בסימנים המצביעים על הימור בעייתי
  • בקשו עזרה ברגע שתתחילו להוציא יותר כסף מכפי שהתכוונתם או מכפי שאתם יכולים להרשות לעצמכם

ענו על השאלות בשאלון הבא ותוכלו להעריך אם לכם או למכריכם יש בעיית הימורים או שמא אתם משחקים באחריות

שכנוע לקבלת טיפול

לעיתים יכחיש המהמר את בעייתו או שיהיה חסר מוטיבציה, ויזדקק לעזרה מידידיו ומבני משפחתו. כדי לעשות את הצעד הראשון, בני משפחה ומשמעותיים אחרים של מהמר יכולים לנקוט פעולות כדי ללחוץ עליו לקבל ייעוץ/טיפול. חשוב שהמטרה תהיה ברורה לכל מי שייקח חלק במפגש. חשוב שבמפגש ישתתפו בעיקר אנשים משמעותיים וקרובים ובכלל זה ילדים בוגרים, הורים וחברים קרובים שמודעים לבעיית ההימורים.

חשוב לזכור! קבלת ההחלטות תיעשה באווירה תומכת, כדי שהמהמר יחוש באכפתיות של הסובבים אותו ולא יחווה רגשות אשמה, בושה או עונש. כדי להגביר את סיכויי ההצלחה, רצוי לבצע הכנה ותרגול מוקדם בהנחיה של מטפל.

להלן כמה טיפים:

  1. התחילו את השיחה באמירת דברים חיוביים על המהמר כאדם ועל מערכת היחסים שלכם.
  2. השתמשו במשפטי "אני" ברורים תוך הדגשת האכפתיות שלכם. דוגמה: "אני מודאג/ת לגבי מה שקורה לנו".
  3. היצמדו לנושאים מוגדרים וברורים. דוגמה: "אני מרגיש/ה רע מפני שאינני יכול/ה אף פעם לצפות באיזה מצב רוח תחזור הביתה", או: "אני מרגיש/ה חוסר ביטחון. אני כל הזמן פוחד/ת ומודאג/ת בגלל הבעיות הכספיות שלנו".
  4. היו מוכנים להכחשה או לגילויי עוינות. אל תיפלו בפח של מניפולציות מצד המהמר. למשל, מהמרים רבים יאשימו את בן/בת הזוג בבעייתם. היצמדו לתוכנית שלכם, כלומר למה שרציתם לומר ולמה שאתם מבקשים שיקרה.
  5. נסו לקשור את הדברים שלכם למה שמטריד את המהמר. דוגמה: אם המהמר מתלונן על מתח או על עייפות השתמשו במידע זה וקשרו זאת לבעיית ההימורים שאתם רוצים לדבר עליה.
  6. לפני שאתם פועלים, חפשו ייעוץ ועזרה במרכז "אפשר" הקרוב למקום מגוריכם וביחידה לטיפול בהתמכרויות בלשכה לשירותים חברתיים.