ההתמכרויות החדשות: אלה הדברים שגורמים לנו להתנתק מהמציאות
רשתות חברתיות, סמארטפונים, טלוויזיות ואפילו גיימינג: כולנו משתמשים ואפילו תלויים בטכנולוגיות שונות במהלך היומיום שלנו. אז איך זה בדיוק משפיע על החיים שלנו? יצאנו לבדוק עם מומחה מהתחום
ההתמכרויות החדשות: אלה הדברים שגורמים לנו להתנתק מהמציאות .רשתות חברתיות, סמארטפונים, טלוויזיות ואפילו גיימינג: כולנו משתמשים ואפילו תלויים בטכנולוגיות שונות במהלך היומיום שלנו. אז איך זה בדיוק משפיע על החיים שלנו? יצאנו לבדוק עם מומחה מהתחום.
העידן החדש מביא איתו לא מעט טוב לעולם: פריצות דרך מדעיות קורות כמעט על בסיס יומי וההתקדמות הטכנולוגית פותחת בפנינו אפשרויות שנחשבו כבלתי אפשריות בעבר. אך לצד כל היופי והטוב הזה שמביאה איתה הקידמה, בצידה השני נולדות גם לא מעט בעיות אותן לא הכרנו עד כה, כמו התמכרויות חדשות. רק בשבוע שעבר הכריז ארגון הבריאות העולמי על כל נושא ה"גיימינג" (התמכרות למשחקי מחשב) כהתמכרות רשמית, עליה חלים מאפייני ההתמכרות "הקלאסיים", כמו גם דרכי הטיפול הנהוגות בה, ונראה שזאת רק ההתחלה.
"הנטייה להתמכרות הינה עתיקת יומין וקיימת כבר מאות ואלפי שנים, כך כשאנחנו מדברים על התמכרויות, מבחינת ההתרחשות במוח, אין בה חדש", מסביר פרופסור פנחס דנון, מומחה לטיפול בהתמכרויות. "ההבדל היחיד מההתמכרויות של פעם להיום הוא במושאי ההתמכרות, שכיום משנים את פניהם, בהשפעה ובקשר ישיר להתקדמות הטכנולוגית והשינויים החברתיים המתלווים אליה".
ואכן, כיום אנחנו עדים להתמכרויות חדשות שלא ממש היו מוכרות בעבר – לא בדבר ההתמכרות ולא במספרים ההולכים וגדלים של המתמכרים. ההתמכרויות האלה יכולות לקרות לכל אחד, כפי שפרופ' דנון מסביר: "השינויים הללו הביאו גם לחשיפה של פלחי אוכלוסייה חדשים שמושאי ההתמכרויות השונים היו פחות נגישים עבורה. אם פעם על מנת להמר על האדם היה לנסוע לקזינו בעולם, היום אפשר להמר מכל טלפון נייד. אותו הדבר גם לגבי פורנו, שהיום כמעט כל ילד שיש לו טלפון יכול להיחשף בקלות לתכנים הללו, שזמינים ונגישים ברשת. כך, שהשינויים החברתיים והטכנולוגיים המטאוריים שאנחנו חווים בשנים האחרונות משפיעים רבות על נושא ההתמכרויות, ובעיקר הופכים אותן קלות להזנה ונגישות הרבה יותר".
"ההתמכרויות החדשות" עונות גם על הצרכים החברתיים שכאמור השתנו. אם פעם הקשר בין בני אדם היה מחייב מפגש פיזי, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת אנשים יכולים להתנתק לחלוטין מכל מגע אנושי – הם יכולים לעבוד מהבית ולתקשר דרך מכשירים. פרופסור דנון מציין שיש גם לא מעט אנשים הנמנעים ממגע חברתי באופן גורף, מתוך דפוסים שיכולים לענות בקלות על ההגדרה של התמכרות.
סימפטומים של התמכרות מוגדרים כמו שימוש תכוף, עולה וגובר בדבר, לצד ניתוק מהסביבה ואי יכולת לעשות כל דבר אחר. הסימפטומים האלה חלים גם על השימוש במסכים השונים – הטלפון הנייד, המחשב, האייפד או הטלוויזיה. בני האדם מוצאים את עצמם מבלים יותר ויותר זמן מולם, נשאבים לתוך עולמות התוכן הוירטואליים שהם מציעים עד כדי ניתוק מהמציאות. לאותה קטגוריה נכנסים גם משחקי המחשב, שכאמור הוגדרו כהתמכרות רשמית. "אם אדם נהנה ממשחק מחשב מדי פעם, אז הכל בסדר. הבעיה מתחילה כאשר הוא מתחיל לאבד קשר עם הסביבה, כמו גם עם המציאות, ונמצא יותר ויותר שעות סביב המחשב. משחקי מחשב יכולים להביא גם למחשבות אובססיביות המתרכזות אך ורק במשחק, תוך התעלמות מחוקי המציאות ואחיזה בה, סימפטום נוסף הנכלל בהגדרה של התמכרות".
ביקשנו מפרופ' דנון למנות מספר התמכרויות חדשות:
לסיכום, כיום אנו עדים יותר ויותר להתמכרויות חדשות הנוצרות מהסביבה החדשה ומהעידן הטכנולוגי בו אנחנו חיים. התמכרויות אלה נגישות לרובנו היות והן מתייחסות למוצרים או להרגלים שהם חלק מנוף היומיום שלנו. דווקא בגלל זה, המשימה לאתרם או לטפל בהם יותר מאתגרת, ועל כל אחד לשים את הדעת האם הוא עובר את הגבול או לא.
גולשים יקרים, למטרות תפעול האתר, ניתוח השימוש בו, סטטיסטיקה ולצרכי פרסום מותאם וכדי לספק חווית גלישה טובה יותר, בין היתר, אנו עושים שימוש בקבצי קוקיות (cookies) וטכנולוגיות מדידה אחרות, גם של צדדים שלישיים לרבות Facebook ו-Google. מידע נוסף בקשר לקוקיות באתר ניתן למצוא במדיניות הפרטיות. ניתן לשנות הגדרת cookies בכל עת באמצעות הגדרות הדפדפן. נטרול הקוקיות עלול לגרום לכך שחלק מהשירותים והתכונות באתר בהווה/בעתיד לא יעבדו כראוי.